Citron och fläderpaj
Foto: Ulrika Pousette
Pajdeg: (8-10 pers)
2,5 dl vetemjöl (150 g)
1,5 dl strösocker
125 g kallt smör
(1 äggula i pajdegen så blir den inte lika smulig. Tips från Emma)
Fyllning:
4 st ägg
1 dl fläderblomssaft, konc
0,5 dl vetemjöl (30 g)
0,5 dl vispgrädde
1 st citron, finrivet skal, gärna ekologisk
Tillagning:
Pajen kan förberedas och förvaras i kylen.
Låt den stå ca 15 min i rumstemperatur före servering.
1. Pajdeg: Blanda mjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 21 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ pajen i kylen minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajen mitt i ugnen 10-12 min, tills degen börjar få färg.
3. Fyllning: Vispa äggen lätt. Tillsätt flädersaften och vispa ner mjölet. Vispa även ner vispgrädde och citronskal.
4. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda ytterligare 10-12 min.
Fyllningen ska ha stannat men inte vara helt genomgräddad. Låt svalna.
5. Servera eventuellt med en klick lättvispad grädde.