Ålandspannkaka!

Foto: Ålandsresor
 
Skulle mer än gärna vilja testa Ålandspannkaka! Finns en massa olika recept på nätet, inget är det andra likt.
Men om jag har förstått det rätt så finns det två olika alternativ. Risgrynsgröt -eller mannagrynsgröt.
 

Ålandspannkakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka.

 

 

Du behöver:

  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 liter mjölk
  • 2 tsk salt

 

Gör så här:

Ägg och socker blandas och vispas en aning.

Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt.

Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter.

Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

 

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

 

 

 

Ålandspannkaka, alternativt recept

 

Ett recept där man själv väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka.

 

 

Du behöver:

  • 1 L mjölk
  • 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ½ - 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
  • 50 g smör eller margarin

 

Gör så här:

Mjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något.

Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts.

Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock.

Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret.

Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter.

 

Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde).


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback