Evas äppelgömmor

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
 

Kalljästa bullar med god fyllning av kanel och smörstekta äpplen.

 

Ca 25 st

 

25 g jäst för söta degar

2 dl kall mjölk

200 g smör, rumsvarmt

1 msk strösocker

ca 6 dl vetemjöl

 

Fyllning

4 finhackade äpplen

25 g smör

2 msk strösocker

1 msk mald kanel

 

Pensling

ägg

 

Garnering

1 1/2 dl florsocker

1 msk vatten

 

Gör så här

1. Börja med fyllningen. Skala och tärna äpplena. Smält smör och socker i en stekpanna.

Lägg ner äppelbitarna och stek dem mjuka på medelvärme. Strö kanel över och blanda väl. Låt svalna.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst.

3. Tillsätt matfett, i mindre bitar, samt socker och mjöl. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.

4. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på mjölat bakbord. Skär sedan fyrkanter, 8 x 8 cm.

5. Fördela lite av fyllningen i mitten på varje fyrkant.

6. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg varje bulle i en pappersform och placera dem på plåtar.

7. Låt bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim.

8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min.

9. Låt bullarna kallna. Blanda florsocker med lite vatten och garnera bullarna före servering.


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback