Marshmallowsbrownies med chokladkrisp

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén och Roger Olsson
 

En ljuvlig blandning av choklad, marshmallows och krispiga flingor.

 

20–25 bitar

 

200 g mörk choklad

100 g smör

3 1/2 dl strösocker

4 ägg

1 3/4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

1 påse minimarshmallows, ca 280 g

 

Chokladkrisp

200 g mörk choklad eller mjölkchoklad

100 g smör

7–8 dl Rice krispies

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält chokladen över vattenbad. Lägg i smöret och låt det också smälta. Häll blandningen i en bunke och tillsätt sockret.

3. Låt blandningen svalna lite och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop med en slicke-pott.

Bred ut smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.

5. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt kakan svalna på ett galler.

6. Chokladkrisp: Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Blanda i Rice krispies och rör om.

Bred blandningen jämnt över den kalla kakan.

7. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.


Evas äppelgömmor

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
 

Kalljästa bullar med god fyllning av kanel och smörstekta äpplen.

 

Ca 25 st

 

25 g jäst för söta degar

2 dl kall mjölk

200 g smör, rumsvarmt

1 msk strösocker

ca 6 dl vetemjöl

 

Fyllning

4 finhackade äpplen

25 g smör

2 msk strösocker

1 msk mald kanel

 

Pensling

ägg

 

Garnering

1 1/2 dl florsocker

1 msk vatten

 

Gör så här

1. Börja med fyllningen. Skala och tärna äpplena. Smält smör och socker i en stekpanna.

Lägg ner äppelbitarna och stek dem mjuka på medelvärme. Strö kanel över och blanda väl. Låt svalna.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst.

3. Tillsätt matfett, i mindre bitar, samt socker och mjöl. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.

4. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på mjölat bakbord. Skär sedan fyrkanter, 8 x 8 cm.

5. Fördela lite av fyllningen i mitten på varje fyrkant.

6. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg varje bulle i en pappersform och placera dem på plåtar.

7. Låt bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim.

8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min.

9. Låt bullarna kallna. Blanda florsocker med lite vatten och garnera bullarna före servering.


Lindas bountyrutor

Av Linda Andersson foto Roger Olsson
 

Förrädiskt god långpannefavorit. Tycker du om godiset Bounty kommer du att älska den här kakan.

 

Ca 24 st

 

Botten

3 ägg

4 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

4 msk kakao

225 g smör

2 dl kokande vatten

 

Kokoskräm

225 g smör

4 dl florsocker

2 ägg

1 påse kokos (ca 200 g)

 

Garnering

200 g ljus choklad

1/2 msk olja

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

3. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen.

4. Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt den varma blandningen i bunken. Vispa ihop till en smet.

5. Smörj och bröa en långpanna, ca 24 x 30 cm.

6. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen  20–25 min.

7. Kokoskräm: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg och kokos.

8. Kyl kakan i frysen i ca 30 min när den svalnat efter gräddningen. Bred på kokoskrämen på chokladbotten.

9. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner oljan. Bred ut chokladen över kokosfyllningen och låt den stelna.

Förvara kakan i kylskåp.


Clafoutis med blåbär och citron

Fotograf: Thomas Carlén
 

Clafoutis med blåbär och citron

4 portioner

 

3 ägg

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl matlagningsgrädde

 

Fyllning:

250 g odlade blåbär

1/2 dl strösocker

rivet skal av 1/2 citron

1 msk potatismjöl

 

Garnera med:

florsocker

citronmeliss

 

Servera med:

vispad grädde

 

Ugn: 200°

 

1.) Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl till en slät smet. Vispa ner grädden. Häll smeten i smorda portionspajformar.

 

2.) Halvtina blåbären, cirka 30 sekunder i en skål i mikron och blanda dem med socker, rivet citronskal och potatismjöl.

Fördela blandningen i formarna och grädda i mitten av ugnen, cirka 20-25 minuter.

 

3.) Garnera med siktat florsocker och citronmeliss. Serveras ljummen med vispad grädde.


Söt spöktårta

 
Foto: Camilla Tubertini. Från boken Millas tårtor (Norstedts)
 
 
Ingredienser
 
Spöken
 
3 st Äggvitor           
2 dl strösocker           
5 droppar citronsaft           
Chokladsås           
2 st marängbottnar
1.5 dl Vispgrädde           
2 st bananer - mosade eller skivade           
Chokladsås           
0.5 l Vaniljglass
 
 
Tillagning
 

1.) Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en torr, ren skål eller pastagryta av rostfritt stål.

Vispa på hög hastighet med en kraftfull elvisp tills smeten blivit riktigt tjock och blank (det tar ca 10 minuter).

 

2.) Sätt ugnen på 100° och ta fram en plåt.

Dutta lite marängsmet vid plåtens hörn och lägg på ett bakplåtspapper. Nu sitter det stadigt.

 

3.) Skeda över smeten i en engångsspritspåse.

Klipp av spetsen (klipp mindre än du tror behövs så kan du klippa mer sen) och spritsa toppar.

Låt stå i kylen i 15 min.  Ta ut topparna och forma dem till spöken med två skedar.

Grädda i nedre delen av ugnen i 60 min. Stäng sedan av ugnen men låt marängerna stå kvar tills de svalnat.

Till hit kan du förbereda tårtan om du förvarar marängerna helt torrt.

Ta fram spökmarängerna och spruta en klick chokladsås på ett fat.

Doppa en bomullspinne i chokladen och måla ögon på marängerna.

 

4.) Vispa grädden ganska hårt. Lägg en marängbotten på serveringsfatet.

Täck den med mosad banan eller ett tunt lager grädde och skivad banan. Spritsa på chokladsåsen.

Lägg den andra marängbottnen ovanpå. Klicka ut glass och grädde ovanpå och sätt ut spökena och ljusen.

 

 

Tips från kocken

 
 "Äggvitorna styvnar bara om visparna och bunken är helt fettfria.
Bäst resultat får du om du vispar i ett kärl av rostfritt stål."

Blandat

Våga vägra vågen! 25:e september 2012
Barn och Kunskap, - med anledning av förskoledebatten! 18:e oktober 2012
 
Åsa Erlandson ”Dagis är heaven and hell” Publicerad: 2012-10-12
Marika Formgren Myten om vårdnadsbidraget 2012-10-25
"Ledarredaktionen" Hög tid för nya värderingar 2012-10-25
Katarina Larsson Flest timmar på dagis vinner? 2012-10-27
Helena Karlsson Läsardebatt: Det är inte synd om 15-timmarsbarnen 2012-10-30
 
Alasdair Palmer What's the difference between these two brains? 28 Oct 2012
 
Eva Rogsten Förskollärare tejpade igen barnens munnar 02 nov 2012