Citron och fläderpaj


Foto: Ulrika Pousette


Pajdeg: (8-10 pers)

2,5 dl vetemjöl (150 g)
1,5 dl strösocker
125 g kallt smör

(1 äggula i pajdegen så blir den inte lika smulig. Tips från Emma)


Fyllning:

4 st ägg
1 dl fläderblomssaft, konc
0,5 dl vetemjöl (30 g)
0,5 dl vispgrädde
1 st citron, finrivet skal, gärna ekologisk


Tillagning:

Pajen kan förberedas och förvaras i kylen.
Låt den stå ca 15 min i rumstemperatur före servering.


1. Pajdeg: Blanda mjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 21 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ pajen i kylen minst 30 min.

2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajen mitt i ugnen 10-12 min, tills degen börjar få färg.

3. Fyllning: Vispa äggen lätt. Tillsätt flädersaften och vispa ner mjölet. Vispa även ner vispgrädde och citronskal.

4. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda ytterligare 10-12 min.
Fyllningen ska ha stannat men inte vara helt genomgräddad. Låt svalna.

5. Servera eventuellt med en klick lättvispad grädde.


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback