Madeleine Lidman är grym!

Hon är en fantastisk människa och en grym förebild,
som kämpar för alla oss (små) hemmaföräldrar.

TACK Madeleine! :-)

Bloggar på http://hemmaforaldrar.blogspot.com/

Skriver så j ä k l a bra inlägg.
Läs t.ex det som hon skrev den 7 maj: "Svenska föräldrar är grundlurade"


Och nedan är en kopia av det hon skrev här

"Rätten att få vara hemma med barnen


Det är svårt att föreställa sig vad som väntar, den där dagen man får beskedet att man är gravid. Paradoxalt nog så verkar allting kanske ganska enkelt, då allt är så utstakat. Barnmorskan gör en beräkning när barnet ska komma, tillsammans skissar sedan föräldrarna på hur länge de ska vara hemma. ”Visst är det ett år som man kan vara föräldraledig med full ersättning?” Sedan blir det dagis och tillbaka på arbetet ska väl allt fortsätta som förut. Sedan bör man få barn inom två och ett halvt år efter första barnet, så att man inte får ut mindre ersättning inför nästa barn, om man nu får för sig att gå ned lite i arbetstid. Och så har man planerat in barn nummer två.

Tyvärr är det när man ska få barn som man kommer att upptäcka – om man nu inte gjort det förut – att livet sällan följer den mall som politikerna stakat ut åt oss, genom sina samlade beslut under det som kallas ”familjepolitiken”.

Många kommer att upptäcka, redan under graviditeten, att även om de fått höra och själva anammat devisen ”graviditet är ingen sjukdom” – så kan en graviditet leda till sjukdomar. En del kommer att drabbas av kraftigt illamående, andra av bäckenuppluckring, någon kanske får en försvagad livmoderhals och riskerar att barnet föds för tidigt och någon kanske drabbas av havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Tillstånd som gör att den där mallen som man satts att följa plötsligt inte går att tillämpa och planen för hur länge man skulle arbeta in i graviditeten omkullkastas.

Sedan är det dags att föda och en del klämmer ut barnet ganska snabbt och enkelt, medan andra har större problem som kanske är relaterade till tillståndet under själva graviditeten. Det innebär för många att det inte bara är att studsa upp och börja jobba igen. Visserligen är det ett naturligt tillstånd att få en riktig energikick efter att barnet kommit, men det är inte ett tillstånd som varar för evigt. En del kvinnor drabbas av förlossningsdepression och andra har problem en längre period, beroende på till exempel bäckenuppluckring eller havandeskapsförgiftning. Den lilla guldklimpen kanske drabbas av kolik eller något annat som gör den första tiden extremt tuff.

Det här någonstans som många märker att teori och praktik är två helt skilda saker. Många kämpar tappert för att komma upp på banan igen och kommer att göra två stora erfarenheter. Planerna på hur föräldraledigheten skulle fördelas kanske måste omvärderas, beroende på hur de där första månaderna artat sig för den som stannat hemma. Och när det är dags att lämna ifrån sig barnet till dagis så kommer många kvinnors magkänsla att skrika ett enda stort NEJ inte nu, det känns helt fel.

Det är då det blir tufft. En del överlever genom att sätta på sig skygglappar – ”alla andra lämnar ju till dagis, så det blir säkert bra”. Andra lyssnar till sin magkänsla och prioriterar om hela sin livsfilosofi i ett huj och söker dagmamma istället eller väljer att ”downshifta” och stanna hemma längre. (Downshifting är ett socialt beteende eller en trend där individer lever enklare liv för att fly från ekorrhjulet, minska stressen, övertiden och hitta en bättre balans mellan fritid och arbete).

Vilken väg man som förälder kommer tvingas ta eller väljer att ta, så kommer man att upptäcka att vi kanske ändå inte har ”världens bästa föräldraförsäkring” eller ”världens bästa familjepolitik”. I själva verket har vi en familjepolitik som tar väldigt lite hänsyn till att alla familjer och alla barn är olika. Därför kommer många att hamna utanför ramarna för familjepolitiken, eftersom de helt enkelt inte kan eller vill följa den mall som politikerna stakat ut.

Nästa stora chock blir att upptäcka hur attityden är till småbarnsföräldrar ute i arbetslivet. De föräldrar som tappert begär att få gå ned i tid kommer att märka att de får göra 100 procent av arbetet på 75 procent av tiden. Mindre arbetstid och lägre lön, innebär inte per automatik färre arbetsuppgifter. Tumskruvarna dras åt och många springer så fort i sitt ekorrhjul och är så trötta att när de väl märker att fällan slagit igen, så kan de inte ta sig ur.

För hemmaföräldrarna väntar andra utmaningar. Eftersom attityden är att den som stannat hemma längre är lat och ointresserad av att arbeta, blir det svårt att ta upp karriären igen efter några hemmaår. I alla fall om man bor i Sverige. I USA ses hemmatiden som en merit och det borde det verkligen göra här i vårt land också.

Som hemmaförälder utvecklar du till exempel följande;
kreativitet, flexibilitet, effektivitet, lär dig att; ha många bollar i luften, organisera och hantera logistik, hantera konflikter, sätta gränser för andra och dig själv och hantera stress och kaos. (Källa 4good). I USA anser man det också moget att ta ansvar för sitt föräldraskap – medan vi i Sverige förutsätts överlåta barnens fostran och omvårdnad till ”utbildade pedagoger”. En brittisk undersökning har också värdet hemmaförälderns arbete till 380 000 kronor om året – något som kan vara bra att känna till om nu någon skulle komma på tanken att säga att det inte är ett arbete att vara hemma.

Det är dags att förnya den familjepolitik som skapades av Alva och Gunnar Myrdal på 1930-talet. Det har gått mer än 80 år sedan dess och det samhälle vi har idag är helt annorlunda. Vänder vi oss direkt till barnen och hör vad de tycker, så säger en majoritet – ”vi vill ha mer tid med våra föräldrar”. Men tid med föräldrarna är idag en bristvara för de allra flesta. Något som också syns i den ständigt ökande psykiska ohälsan hos barn.

Dagens ålderdomliga familjepolitik bör istället ersättas av en ny och modern familjepolitik som är mycket mer flexibel, så att det blir lättare för föräldrarna att få ihop sitt livspussel under småbarnsåren. Det föräldrar behöver är att själva få bestämma hur de fördelar sin föräldraledighet eftersom man aldrig i förväg kan veta hur en graviditet utvecklar sig eller vad som händer efteråt. Kvotering är alltså inte en bra väg att gå, utan handlar bara om att skruva till den familjepolitik vi har idag ännu mer. Föräldrar behöver också ett brett utbud av olika barnomsorgsalternativ som förskola, deltidsförskola (lekis), dagmamma, tvåfamiljssystem och hemmaalternativet (vårdnadsbidrag) – eftersom alla familjer och alla barn är olika.

Nu är det snart val igen och det är då människor ska välja hur vårt framtida samhälle ska se ut och vilken värdegrund vi ska bygga vår tillvaro på. Ska vi gå på de rödgrönas linje och fortsätta den Myrdalska traditionen med hård styrning ovanifrån, där politikerna bestämmer åt föräldrar hur de ska leva eller ska vi fortsätta på alliansens linje och utöka valfriheten för småbarnsföräldrar, så att de lättare kan pussla ihop småbarnsåren och hitta en balans mellan familj och arbete? För mig känns i alla fall valet lätt. Jag tror på att ge föräldrar en familjepolitik som gör att de själva kan välja hur de vill göra under småbarnsåren."

Madeleine Lidman
Hemmaforaldrar.se


På Hemmaföräldrar finns även detta att läsa om ex. "Downshifting"

"Downshifting - ett sätt att öka livskvaliteten
  

Downshifting hör vi ofta i media – ett nytt ord som hemmaföräldrarna tagit till sitt hjärta. Men vad står det för? Jo, det handlar om att hoppa av ekorrhjulet och istället satsa på livskvalitet och tid för familj och barn, att gå ned i arbetstid och sänka sina levnadsomkostnader. Så här downshiftar du;


Arbeta mindre

Fundera över om standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnen på dagis från ett år, verkligen är ett måste. Kanske kan ni båda gå ned i tid och visst räcker ”good enough” på arbetet under småbarnsåren. Karriär och barn – javisst – men kanske inte nödvändigtvis samtidigt.

 
Konsumera mindre

Behöver ni verkligen bo i en stor villa, eller dyr bostadsrätt, ha två bilar, ett perfekt hem, lantställe och åka på utlandsresor två gånger om året? Eller går det att tänka miljömedvetet och återanvända möbler och skapa ett charmigt och funktionellt hem, men som kanske inte är det trendigaste. Kan inte utlandsresorna vänta tills barnen blir större? Och blir barnen verkligen lyckligare av att ha ett berg med leksaker? Får barnen själva välja så vill de i alla fall ha tid med sina föräldrar.

 Downshifting kräver att man gör ett medvetet val och väljer en annorlunda men sundare livsstil, där du slipper stressen och hetsen i ekorrhjulet och istället gör saker som är som balsam för själen. Du och din familj får tid för varandra och en helt annan livskvalitet. Ni samlar på er upplevelser istället för prylar."


Madeleine Lidman


Kommentarer
Veronica

Mycket intressant och sant.Blogg: http://mammavickan.blogg.se/
2010-05-18 @ 11:28:45
Gunnar Hilén

Hej !Gunnar från Skultuna/Västerås här...numera bosatt i södra Finland. Jag är en manlig Madeleine som gärna finge komma i kontakt med Madeleine...Du har möjligtvis inte hennes e-post ? Om du har kontakt med henne, hälsa varmt från mig och hänvisa gärna till min blogg...vi är inte ensamma.Kram...GunnarBlogg: http://gunnarhilen.com
2010-12-21 @ 15:34:53
Gunnar Hilén

Hej !Gunnar från Skultuna/Västerås här...numera bosatt i södra Finland. Jag är en manlig Madeleine som gärna finge komma i kontakt med Madeleine...Du har möjligtvis inte hennes e-post ? Om du har kontakt med henne, hälsa varmt från mig och hänvisa gärna till min blogg...vi är inte ensamma.Kram...GunnarBlogg: http://gunnarhilen.com
2010-12-21 @ 15:37:30
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback