Basilikabröd


Foto: Ralf Ekvall

Ingredienser (4 bröd)
 
50 g jäst
1 l vatten, ljummet (37 grader)
1 msk salt
2 msk olja
1 msk basilika, torkad och smulad
1 dl grahamsmjöl
2,5 l vetemjöl special


Pensling:

2 msk filmjölk

Tillagning

Det här brödreceptet är basen för flera bröd som serveras på Fredriksdals Café.
Många av de goda lunchsmörgåsarna har basilikabrödet som botten.
Ibland smaksätter man med oregano, och bakar in tomater och oliver eller ost i brödet.
För att få den fina blanka ytan penslas brödet med filmjölk före gräddningen.

1. Finfördela jästen i en bunke.

2. Tillsätt vatten, salt, olja, basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Spara 1 dl till utbakningen.

3. Arbeta degen kraftigt. Eventuellt behövs mera mjöl.

4. Låt jäsa ca 40 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela den i 4 delar och forma till avlånga släta bröd.

6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och gör några snitt i bröden med vass kniv.

7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Sätt under tiden ugnen på 225°.

9. Pensla med filmjölk och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback