"Störst av allt är kärleken"

Satt fastklistrad vid svt hela gårdagen (tills sändningen bröts..)

Det var verkligen ett jättevackert bröllop.

Det var fint när de sa ja till varandra /samt sa sina löften.


Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Kronprinsessparet, H.K.H kronprinsessan Victoria
och H.K.H prins Daniel, på sin bröllopsdag den 19 juni 2010.


Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Här poserar H.M drottning Silvia,
H.M. konung Carl XVI Gustaf Gustav, H.K.H kronprinsessan Victoria, H.K.H prins Daniel,
Ewa Westling, mor till prins Daniel och Olle Westling, far till prins Daniel efter bröllopscermonin i Storkyrkan.Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Kronprinsessan Victoria och kronprins Daniel poserar här med sina näbbar efter vigseln i Storkyrkan i Stockholm. Från vänster Vera Blom, 6, dotter till H.K.H prins Daniels syster Anna Westling Blom, H.K.H. prinsessan Catharina-Amalia, 6, dotter till Nederländernas kronprinspar Willem-Alexander och Máxima, Giulia Sommerlath, 14, dotter till kronprinsessan Victorias kusin Thomas Sommerlath i äktenskapet med Susanne Sommerlath, H.K.H. prinsessan Ingrid Alexandra, 6, dotter till Norges kronprinspar Mette-Marit och Haakon, Vivien Sommerlath, 15, dotter till drottning Silvias avlidne bror Jörg Sommerlath, Madeleine von Dincklage, 11, prinsessan Margarethas barnbarn och dotter till Sybilla Dincklage, H.K.H kronprinsessan Victoria, H.K.H prins Daniel Leopold Sommerlath, 7 son till Patrick Sommerlath i hans äktenskap med Camilla Lundén, Ian De Geer, 8, prinsessan Désirées barnbarn och son till Tina och Hans de Geer, Hedvig Blom, 11, dotter till prins Daniels sytser Anna Westling Blom och H.K.H. Prins Christian, 4, son till Danmarks kronprinspar Mary och Frederik.


Men det som berörde mig mest var Olle Westling resp. prins Daniels tal.

Daniels tal

"Eders majestäter, eder kejserliga höghet, eders kungliga högheter, excellenser,
damer och herrar, kära familj och vänner.
Kära Victoria. Kronprinsessa Victoria, Sveriges prinsessa, mitt hjärtas prinsessa.

För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna, med en härlig
humor, en stark pliktkänsla, och dessutom väldigt, väldigt klok.
Vi blev vänner. Ju mer jag lärde känna henne, desto mer oemotståndlig blev hon.

De här åren, med dig Victoria, har flugit förbi. Har varit de bästa i mitt liv.

Det har funnits stunder då Victorias officiella uppdrag hållit oss isär, och ofta har de tagit henne till länder och kontinenter långt bort.
Jag kommer aldrig att glömma hur hon för några år sedan åkte i väg på en av sina många resor, den här gången till Kina.
Vi skulle vara i från varandra i en hel månad.
Kvällen innan hon åkte kom hon hem från ett officiellt åtagande och hon hade mycket att förbereda inför det månadslånga uppdrag som låg framför henne.

Men i stället för att få sig lite värdefull sömn stannade hon uppe hela natten och skrev. På morgonen när hon åkt hittade jag en låda. Och i lådan hittade jag trettio underbara brev till mig. Ett för varje dag hon skulle vara borta.
Den här romantiska gesten är så typisk dig, Victoria. Den säger allt om dig som den kärleksfulla person du är.

Det var en gång... den här unge mannen var kanske inte en groda i början av sagan... som i sagan av bröderna Grimm, men han var verkligen inte en prins.
Första kyssen... förändrade inte det.
Hans förvandling var inte möjlig utan den visa kung och den visa drottning som regerat i kungadömet i många år och var fulla av visdom, erfarenhet och var godhjärtade. De visste hur det skulle gå till. Och guidade det unga paret med varsam hand och delade generöst med sig av sina värdefulla erfarenheter.

Jag känner en stor tacksamhet gentemot eders majestäter, kungen och drottningen, för ert helhjärtade stöd och för det sätt som ni har välkomnat mig in i er familj.
Mina tankar går givetvis också till min egen familj.
Till min mor och min far och min syster och hennes döttrar.

Mor och far.
Under hela min uppväxt har ni givit mig er villkorslösa kärlek. Ni har hjälpt
mig med er klokhet och ni har hjälpt mig att bygga en stark självkänsla och
trygghet genom sunda värderingar som har väglett mig genom livet.

I dag när vi färdades genom Stockholms gator, då möttes vi av en otrolig glädje och värme. Ett minne som vi kommer att bära med oss djupt in i våra hjärtan för alltid.
Under de år som Victoria och jag har haft tillsammans så har jag känt ett stort stöd i från människor som jag har mött. Det har varit väldigt viktigt för mig.
Tack.

Jag känner en djup respekt inför de uppgifter som ligger framför mig. Det kommer utan tvekan att bli en stor utmaning.
Jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som kommer att ställas på mig.
Jag kommer att göra mitt yttersta för att stödja min hustru, Sveriges
kronprinsessa, i hennes viktiga gärning.

Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara din man.
Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag.

Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.

Oj. Stort tack. Nu får du också ställa dig upp. Nu skulle jag vilja att vi
skålar för min underbara hustru.
Skål!"


Foto: SVTFattar inte hur han kom ihåg hela talet utan minneslapp..


Olle Westling tal till brudparet

"Eders Majestäter,

Eders Kejserliga Höghet,

Eders kungliga Högheter

Kära Brudpar,


Det är underbart att se Er båda, Victoria och Daniel, stråla av lycka i dag - denna stora dag.

 Det är en stor dag för oss alla som har förmånen att vara tillsammans med Er men för er är det en av livets absoluta höjdpunkter - när Ni nu blivit man och hustru.

 Ert äktenskap är inte bara en familjeangelägenhet utan något som berör hela svenska folket.

Den värme och glädje som idag strömmar emot Er från när och fjärran är en underbar bekräftelse på uppskattning.

 Att Ni träffats och fattat tycke för varandra betraktar många som en saga. Mannen av folket som får landets Kronprinsessa. Ja, visst kan det uppfattas som en saga - men jag tror att det inte är en tillfällighet att detta inträffar just i Sverige där Konungen har tagit ett valspråk, som lyder "För Sverige i tiden".

Daniel,

Du vår käre son, har alltid varit en person som Din Mor, syster och jag varit mycket stolta över. Du har alltid valt att gå Din egen väg och det har du gjort med den äran, vare sig det gäller yrkesval, vänner eller fritidsaktiviteter. Visserligen blev du inte något hockeyproffs men vi är stolta över dig ändå!

Istället har vi med beundran kunnat se att Du byggt upp framgångsrika företag — som förenar det Du brinner för — hälsa och människors utveckling.

Vi blev väldigt glada den dag Du berättade att du träffat en flicka Du ville ta med Dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med!

 Men efter att ha träffat Dig, kära Victoria, och upplevt den värme, som Du utstrålar och den öppenhet Du visar alla i vår familj - ja inte bara i vår familj, jag minns en dag i lingonskogen i Ockelbo, hur du hälsade på alla människor som kom i din väg och utstrålade en underbar värme. Då förstod vi varför vår Daniel hade fallit för Dig. Han hade väntat och valt med stor omsorg, det stod helt klart. Han hade åter gått en egen väg.

 Att livet inte är en dans på rosor har Du, Daniel, fått lära den svåra vägen. Som 16- åring fick Du klart för dig hur viktig hälsan är: Du skulle behöva genomgå en njurtransplantation - och ändå behöll Din positiva livssyn och framtidstro. Din värme, livsglädje och energi är viktiga egenskaper, som jag hoppas Du skall behålla livet igenom.


Kära Victoria och Daniel,

Det stora och viktiga arbete Ni har framför Er klarar Ni bäst genom att hjälpas åt. Att tala med varandra, stötta varandra och att vara ett team, är den väg som håller bäst i längden. Det har Ewa och jag goda erfarenheter av och vi delar gärna med oss av det vi kan.

Som föräldrar till dig Daniel vet mor och jag att Du i Victoria kommer att få en kärleksfull, varm och godhjärtad hustru.

 Jag avstår från andra råd om hur man håller kärleken vid liv. Ni har redan bevisat att Ni vet hur man gör. Samspelet emellan Er är exceptionellt. Ingen som möter Er kan undgå att märka den starka kärlek och innerliga respekt som ni hyser för varandra - Era känslor smittar utan tvekan av sig på omgivningen.
 Inte enbart Kronprinsessan utan Kungen, Drottningen och hela Kungafamiljen har tagit emot oss med stor vänlighet, något som jag vill tacka Er varmt för.

 Det faller på min lott - och det är en stor ära - att tacka för den gästfrihet som Vi alla — här i kväll fått del av. Vårt värdpar har med personlig värme och generositet bjudit oss på en festkväll, som inte är slut på länge och som alltid kommer att stanna i vårt minne. Men för det som vi hitintills har bjudits i form av mat och dryck säger jag, å mina och alla gästers vägnar ett ödmjukt och innerligt tack!

 Låt mig avsluta med att än en gång utbringa ett Leve och höja en skål för dagens huvudpersoner, Brudparet!

 Ett fyrfaldigt leve för Brudparet, det leve: hurra...

Skål!!"


//Jo.. var det någon mer än mig som tyckte lite synd om säpovakterna under kortegen? ;-)

Kommentarer
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback