Rabarberpaj :-)


Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser (10-12 personer)
 
150 g smör
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
3 msk strösocker
1 st äggula


Smuldeg:

100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl pärlsocker


Fyllning:

1 kg rabarber, späda
0,5 st vaniljstång
3 dl råsocker
3 msk maizena majsstärkelse
3 msk vatten

Tillagning

Nu vill vi ha rabarber i allt. Här är en smulig paj som är försvinnande god!

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedre. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

2. Blanda ingredienserna till smuldegen.

3. Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i cm-tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.
 
4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt sockret.

5. Koka upp och låt sjuda 3-4 min.
Ta upp 1 ½ dl rabarber med lite spad att spara till sorbeten.

6. Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner redningen i rabarber-kompotten
och låt koka upp. Ta upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.

7. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk. Klä en pajform,
ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.
 
8. Fyll det förgräddade pajskalet med rabarberkompotten. Toppa med smuldegen.
Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare ca 30 min. Låt pajen svalna.
Görs pajen i portionsformar gräddas pajen hela tiden i 200°, ca 15 min.

Kommentarer
amanda

okej så bra, grönan åka till sveg, Schewiz hemma va i stallet sj? godnatt =)



Blogg: http://hertismandis.blogg.se/
2010-06-11 @ 00:54:15
Elisabet

Gud så gott nu är det ju så gott att få användning för all rabarber!



Blogg: http://stenvreten.blogg.se/
2010-06-17 @ 21:52:33




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback