Kladdkaka med tryffel och en Jordgubbs kladdkaka!

 
Bild och bild


Kladdkaka med tryffel

En elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr.

Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar.

Du behöver

  • 5 ägg
  • 175 gram smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 dl kakao
  • (1 tsk vaniljpulver)
  • ½ tsk salt
  • 1 krdm bakpulver

Glasyren

  • 200 gram ljus choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 gram smör

Gör så här

Blanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter
under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och
rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl.


Blanda samman alla torrvarorna i en bunke.
Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt.


Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda
i mittan av ugnen i  cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något.


Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt.
Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt.
(Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.)
Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa.


Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund
och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar.
Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.


Jordgubbs kladdkaka

Du behöver:

  • 2-3 dl jordgubbar
  • 1 dl smält smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker eller rårörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 4 msk muscovadosocker

Gör så här:

Vispa samman smält smör eller margarin, socker och ägg. Rör ner torrvarorna
(spara muscovadosockret) och slå smeten i en smord form med löstagbar kant.


Skär jordgubbarna i halvor, vänd dem i muscovadosocker och lägg dem
ovanpå smeten så att de sjunker ner lite. Strössla över resten av sockret.


Grädda i 180 grader i cirka 25-30 minuter tills kakan är genombakad i kanten men
kladdig i mitten. Låt svalna helt och förvara sedan kallt en stund i kyl innan servering.
Servera med grädde och färska jordgubbar.


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback