Blåbärscheesecake!


Foto: Thomas Carlén


Ingredienser
(10 bitar)

200 g digestivekex
50 g mörk choklad, 70 %
75 g smör


Fyllning:

300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 msk majsstärkelse
250 g färska blåbär
1 st citron, rivet skal från
1 tsk vaniljsocker


Topping:

3 st gelatinblad
2 dl vanlig crème fraiche
2 dl strösocker
2 msk citron, pressad saft


Dekoration:

0,5 dl färska blåbär

Tillagning

1 Mixa kex och choklad i matberedaren (med kniven monterad) till en smulig massa.
Smält smöret och blanda det med kex och chokladsmulorna.

2 Kläm gärna fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten,
cirka 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen.
Förgrädda i ugnen, 175 grader, cirka 5 minuter.

3 Blanda samman ost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, blåbär, citronskal och
vaniljsocker i skålen till matberedaren. Mixa samman och häll sedan fyllningen i formen.
Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter tills fyllningen stannat.
Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen.

4 Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull
och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt de smälta under omrörning. Smaksätt med citronsaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad.
Häll den över fyllningen på den kalla cheescaken. Ställ tillbaka den i kylen.
Dekorera med blåbär vid serveringen

Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback