Oskar Linnros - Från och med Du


Farmor Ruts mögelkakor!


Foto

Ingredienser

150 gram  margarin, eller smör, rumstempererat
2 dl  socker
2 st  äggula(or)
4 dl  mjöl
2 dl  hallonsylt
300 gram  mandelmassa
10 droppe(ar)  grön karamellfärg
1 dl  florsocker


Tillagning

Blanda smör, socker, äggulor och mjöl till en deg.
Kavla ut degen till 25x35 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Bred ut hallonsylt jämnt över degen.

Lägg mandelmassa och karamellfärg i en enlitersplastpåse och knåda från utsidan
tills mandelmassan är jämnt färgad. Kavla ut mandelmassan på ett bakbord till 25x35 cm.
Använd florsocker om degen fastnar i kaveln.

Lägg mandelmassan ovanpå sylten och grädda kakan i 175 grader i 20 minuter.
Ta ut den ur ugnen och pudra över florsocker. Ställ tillbaka kakan i ugnen i fem minuter.

Låt kakan stå svalt med plast över under natten. Skär den sedan i pralinstora rutor.

Farmor Marys fudge


Foto

Här behöver man en termometer för att kunna avgöra när massan är färdig.
En försvinnande god sötsak.

Ingredienser

3 dl  socker
1 dl  grädde
1 dl  mjölk
1,5 dl  smör
1 msk  vaniljsocker
3 msk  kakao, pulver


Tillagning

1. Häll alla ingredienserna i en kastrull.
Koka upp under omrörning och låt sedan koka långsamt på svag värme.

2. Klä en form ca 13 x 16 cm med bakplåtspapper.

3. När massan har en temperatur på 126 grader är den färdig.
Häll upp i formen och låt svalna. Skär i bitar innan det är riktigt kallt.

Cheesecake brownies


Foto

Ingredienser

150 gram  smör
1 dl  kakao
3 st  ägg
3 dl  strösocker
2,5 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver
200 gram  färskost, t.ex. Philadelphia cream cheese
1 st  äggula(or)
3 msk  strösocker
2 tsk  vaniljsocker


Tillagning

Ca 20 stycken

1. Smält smöret och rör ut kakaon i det. Låt svalna.

2. Rör under tiden ihop äggen och sockret.

3. Blanda bakpulvret med mjölet och vänd sedan ner det i äggsmeten
tillsammans med smöret.

4. Rör ihop färskosten med äggula, socker och vanilj.

5. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och häll i browniesmeten.

6. Klicka ut färskoströran och dra ut den i fina mönster med hjälp av en kniv.

7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 150 grader ca 30 minuter.

8. Låt svalna och skär kakan i rutor.