Fettisdag: Långsemla & Chokladsemlor ;-)


Bild lånad från alltommat

Ingredienser (4 längder)

150 g smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Tillagning:

Grundrecept till semlor kan också bakas ut till längder som här.
Perfekt när man har många att bjuda så alla kan ta en bit i valfri storlek.

1
Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst,
kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.

2 Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

3 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 bitar
och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4 Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

5 Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen.
Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt längderna svalna på galler.

6 Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.

7 Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg.
Låt svalna och hacka den grovt.

8 Skär toppen av längderna och gröp ur lite inkråm ur varje.
Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken,
riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

9 Lägg samman de långa semlorna:
Spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen.

10 Toppa med locket och pudra florsocker över.



Foto: Christer Flodqvist

Ingredienser (14 st)
 
25 g jäst  
3 dl mjölk, kall  
100 g smör, rumstempererat  
0,5 st ägg, uppvispat  
0,75 dl kakao  
0,5 dl strösocker  
0,5 tsk salt  
0,5 tsk kardemumma, stött  
10 dl vetemjöl  


Pensling:

0,5 st ägg, uppvispat  


Fyllning:

100 g smör  
1 dl bryggkaffe  
6,5 dl florsocker  
1 dl kakao  
1,5 msk strösocker  
4 dl vispgrädde  
1 tsk vaniljsocker  


Garnering:

florsocker

Tillagning:

Bullarna går utmärkt att frysa in. Ta upp dem efter hand och fyll dem med chokladkräm och grädde.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Dela degen i 14 bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet.
Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat.
Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.

5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Kommentarer
Lola May

Åh gud va gott! I want..



Blogg: http://lolamay.blogg.se/
2010-02-17 @ 15:33:30




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback