New York Blueberry cheesecake


Foto

Ingredienser

  • 300 gram digestivekex
  • 150 gram smör
  • 600 gram philadelphiaost
  • 2 ½ dl kesella (10 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 gram vit kvalitetschoklad
  • ca 1 ½ dl färska/frysta blåbär

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Mixa digestivkexen i en mixer eller på annat sätt krossa dem till små smulor.
Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut kexblandningen till en botten i en rund
teflonform med avtagbar kant och förgrädda sedan detta i mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt svalna.

Blanda philadelphiaost och kesella krämigt i en stor skål. Tillsätt strösocker, majsstärkelse
och vaniljsocker och rör om. Knäck i ett ägg i taget och blanda väl. Rör även i vispgrädden.

Smält den vita chokladen i ett vattenbad och rör sedan i den i smeten.
Häll till sist smeten över kexbottnen och strö över blåbären.
Låt grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
Stäng sedan av värmen och låt kakan eftergräddas i ca 30 minuter.
Den får gärna bli lite gyllene längs kanten men för att inte bränna vid den kan du
lägga över ugnsfolie när det ser lagom ut.

Låt svalna och servera den sedan kylskåpskall.


Facebook..





-Är det bara jag som fortfarande inte finns att hitta på Facebook?

♥ Kärlek ♥

Idag är det 10 år sen jag och min man blev tillsammans..
Varav 4 år och 3 månader som gifta ;-)

Glitter Graphics

Outfit 24 :-)

Outfit 24

Psst:

Följ min blogg med bloglovin ;-)

Fettisdag: Långsemla & Chokladsemlor ;-)


Bild lånad från alltommat

Ingredienser (4 längder)

150 g smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Tillagning:

Grundrecept till semlor kan också bakas ut till längder som här.
Perfekt när man har många att bjuda så alla kan ta en bit i valfri storlek.

1
Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst,
kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.

2 Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

3 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 bitar
och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4 Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

5 Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen.
Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt längderna svalna på galler.

6 Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.

7 Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg.
Låt svalna och hacka den grovt.

8 Skär toppen av längderna och gröp ur lite inkråm ur varje.
Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken,
riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

9 Lägg samman de långa semlorna:
Spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen.

10 Toppa med locket och pudra florsocker över.



Foto: Christer Flodqvist

Ingredienser (14 st)
 
25 g jäst  
3 dl mjölk, kall  
100 g smör, rumstempererat  
0,5 st ägg, uppvispat  
0,75 dl kakao  
0,5 dl strösocker  
0,5 tsk salt  
0,5 tsk kardemumma, stött  
10 dl vetemjöl  


Pensling:

0,5 st ägg, uppvispat  


Fyllning:

100 g smör  
1 dl bryggkaffe  
6,5 dl florsocker  
1 dl kakao  
1,5 msk strösocker  
4 dl vispgrädde  
1 tsk vaniljsocker  


Garnering:

florsocker

Tillagning:

Bullarna går utmärkt att frysa in. Ta upp dem efter hand och fyll dem med chokladkräm och grädde.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Dela degen i 14 bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet.
Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat.
Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.

5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Alla hjärtans dag! Vaniljhjärtan ;-)


Foto: TV4

Vaniljhjärtan är ett älskat bakverk. Kanske något att baka till Alla hjärtans dag?
Eller närhelst man vill överraska någon man tycker om.
Använd färdig vaniljkräm, så blir det smidigare.


Ingredienser:

200 g smör
3/4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
3 dl vaniljkräm
florsocker

Gör så här:

1. Nyp ihop en deg av smör, socker och mjöl.
Arbeta därefter in ägget och lägg degen i kylen i plast 1 timme.

2. Värm ugnen till 200°.
Kavla ut degen på lätt mjölat underlag och klä små hjärtformar. Spar deg till locken.

3. Lägg 1-2 tsk vaniljkräm i varje form. Täck med deglock och ställ formarna på plåt.
Grädda 10-15 minuter. Sikta florsocker över de kalla kakorna.

(Receptet ger cirka 20 vaniljhjärtan!)


Bloggaward! :-)

Nu ska jag ta itu med den här fina awarden jag fick av underbara Michaela:


Jag ska dela med mig av 7 intressanta fakta om mig själv
.
Jag vet inte vad som räknas som intressant, men jag gör ett försök ;-)


1.) Nu i februari så är det 10 år(!) sedan jag och min man blev tillsammans..
..Vi träffades via nätet -98. Chattade och sms:ade sen i 1,5 år innan vi träffades.


2.) Vårt första barn tog oss 2,5 år. Blev gravid på bröllopsresan.
Andra barnet tog 1,5 år. Aldrig ätit p-piller..


3.) Jag VILL gå upp i vikt!! Men det går inte. Väger alldeles för lite :-(


4.) Jag har inte sminkat mig på ca 4 år.. Sant. -Men det funkar ju det me ;-)


5.) Jag erkänner. Jag har "bacillskräck".. Kissar hellre i skogen än på en offentlig toalett.
Tar ogärna i offentliga handtag, pengar osv. Beroende av alcogel..


6.) Jag/vi har en snöboll(!) i frysen, som är runt 8-9 år gammal..
(Minns inte exakt, men står antecknat ngnstans)
Knådade den någon jul, och har sen dess inte kunnat slänga den.. ´haha´

7.) Jag samlar på sand, snäckor och sten från hela världen.

På flygplatsen hem från bröllopsresan -när vi lagt väskorna i röntgen,
såg säkerhetspersonalen helt mysko ut. En högre vakt tillkallades,
de diskuterade o pekade på röntgen. Kön bakom oss växte.
Den läskiga vakten tog oss åt sidan. Han började gräva i min väska.
Plockade upp allt.. bikinis, dagbok.. Tills han till sin stora glädje hittade en påse..
"Cocaine? Cocaine?" (typ: nu åker ni dit!)
Vi bara "no, NO, NO!" .."It's sand from the beach.."
Vakten fattade inte engelska. Så vi tecknade sand och hav med händerna. Heelt galet.
Blev iaf. slutligen "släppta" och kom vidare in på flygplatsen..



Jag skickar den här awarden vidare till:

(Väljer att inte länka till några lösenordsskyddade bloggar -just för att de ÄR skyddade)

TOBIAS - Grymt Rolig Person -Supertrevlig kille, som alltid tar sig tid att svara på en kommentar :-)
[En bulle ur ugnen] - Jättefin blogg. En väldigt duktig och kreativ fotograf!
I like the rabbit ;-)
Innan du fanns - En fin blogg som visar att man aldrig ska ge upp hoppet.. Glad för er skull!
Kändisbebisar - En blogg jag ofta tittar in hos. Nyfiken som man är..
BeckaHBitcH - Intressant. Helgens diskussioner var ju ngt utöver det vanliga ;-)
Prinsessans dagbok - Härligt glad, rosaskimmrande blogg. Alltid med ett leende på läpparna!
mammavickan - "Kompisblogg" :-) -Utmanar dig till 7 intressanta fakta,
som jag ännu inte vet
;-) Kram


Och självklart så hade även du Michaela fått en -om du inte hade hunnit före.
Din blogg är liksom "nr.1" ;-)


Om du får denna awarden ska du :


- kopiera awarden på din blogg!
- länka till personen som gett dig awarden! ("Snexig") ;-)
- berätta 7 intressanta fakta om dig själv!
- välj 7 andra bloggar som du vill ge awarden till!
- länka till deras bloggar
- lägg en kommentar i deras blogg att du gett dem denna award!


Yeah yeah..

Nu har jag fått bloggen fixad :-)
Hoppas det flyter på fint nu ´ler´

Idag är det lördag -tänkte jag skriva.. men det är det ju inte alls.. ´haha´
För det är ju måndag.

Den här månaden händer lite här hemma..


-Vår yngsta son fyller 1 år
-Alla hjärtans Dag
-Jag och min man firar att vi varit tillsammans i 10 år(!)
-Äldsta sonen blir 3½ år
-Jag blir 28..


Ful blogg..

..Fick jag när jag flyttade över den till egen domän..
Suck alltså. VARFÖR måste det krångla?! Grr..
Bloggen ser ju helt knas ut.. Ingen bakgrundsbild, ingen header + profilbild..
Typ alla gamla uppladdade bilder är nu bara ett rött störande kryss :-(

Jaja.. får försöka fixa. Men inte nu.

Kan ju tipsa om en av alla mina favvobloggar: Hemmaföräldrar
Där finns många kloka saker att läsa.

En läsvärd "nyhet" som kom ut förra veckan:
Brist på bröstmjölk för små liv


Foto: Anne Geddes

Han är rolig han ;-)