GOD JUL!


Fotobok från fotoklok.se! ;-)

Ett av mina starkaste brinnande intressen är att fotografera

Och när jag fotograferar blir det inte typ "bara" 20 knäpp i månaden..
Nä, det blir mycket, mycke mer..;-)


MEN efter att första barnet föddes, slutade jag att framkalla.
Det enda som nuförtiden åker in på framkallning är julkort
och enskilda foton som ska ges bort alt. sättas in i diverse ramar.


Nu på senare år har fenomenet fotoböcker dykt upp mer och mer.
Men har alltid dragit mig, då de ändå kostar en slant och man är
osäker på hur pass bra kvalitén blir.


Min första (och hittills enda fotobok jag gjort) satte jag ihop
med alla fina foton som togs under vår vigsel och bröllopsresa.
Blev jättenöjd.


Nu har jag bestämt mig för att göra en till fotobok.
Den här gången tänkte jag med hjälp av www.fotoklok.se
sätta ihop en "Familjen..... år 2010".

Det blir spännande! ;-)


Bild lånad från Fotoklok.se


Glutenfria vallmobullar


Foto

Det här behövs till ca 20 st:

5 dl vatten, mjölk eller mjölkersättning
4 msk rapsolja alt 60 g fast fett
50 g jäst
2 msk Pofiber
1 tsk salt
1 dl kesella färskost
13 dl glutenfri mjölmix, Finax mix

Pensling:

1 ägg
vallmofrö, finns både ljusa och mörka

Ugn: 250º

Gör så här:

1. 
Värm degspadet till 37º (vätska + olja alt fast fett).
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma degspadet.
Tillsätt Pofiber och låt det stå och svälla i ca 10 minuter.

2. 
Tillsätt salt, kesella och mjölmix och arbeta degen väl.

3. 
Ta ut ca 20 matskedsstora klickar med en matsked
och forma till bullarna för hand om du tycker att det behövs.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa
övertäckta i ca 45 minuter eller tills du tycker att bullarna fått fin form.

4. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills de fått fin färg.
Låt kallna under bakduk. Bullarna kan frysas.

Chokladglasstårta


Foto

Det här behövs till 10 port:

Botten:

125 g mörk choklad
125 g smör eller margarin
1 dl socker
3 ägg, delade i gulor och vitor
1 dl vetemjöl

Glass:

4 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Garnera med:

riven choklad
lätt tinade hallon

Servera med:

varma hallon, se recept

Ugn: 175°

Gör så här:

1. 
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något.

2. 
Rör rumstempererat smör och socker poröst.
Dela äggen i gulor och vitor.
Rör i äggulorna i smör- och sockerblandningen.
Tillsätt choklad och mjöl.

3. 
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i smord form med löstagbar botten och grädda i 30 minuter.
Låt kallna.

4. 
Glass: Smält den vita chokladen i vattenbad.
Obs! Passa så den inte blir för varm.
Vispa grädden och rör i chokladen.

5. 
Häll glassen formen, över chokladbottnen
och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
Ta fram tårtan 40 minuter före servering.
Garnera med riven choklad och hallon.
Servera varma hallon till.

Tips!

Varma hallon: Det här behövs till 10 portioner och gör så här:
Värm 400 g hallon och 1 dl socker på svag värme tills hallonen är varma. Servera till glasstårtan.

Vit kladdkaka


Foto

En kaka

125 g smör eller margarin
200 g vit choklad
4 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Garnera med:
hallon

Ugn: 175°

Gör så här:

1. 
Smält smöret. Bryt den vita chokladen i bitar och
smält över vattenbad. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.

2. 
Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten
tillsammans med det smälta smöret och chokladen.

3. 
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form
med löstagbar botten och häll i smeten i formen.
Strö över grovt hackad mörk choklad och grädda i 20–30 minuter.
Låt kakan kallna.

4 advent..


..Var i söndags ja, men lägger upp en liten bild i efterhand ;-)

Har inte blivit så mkt bloggande det senaste.
Trött, jobbiga sammandragningar, ont om tid..
Men ska försöka uppdatera lite mer innan jul. Kanske.

3:dje advent!


2:a advent! :-)


Mjuk pepparkaka med glasyr


Bild

Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost.
En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av
pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.

Ingredienser till Mjuk pepparkaka med glasyr:

20 bitar mjuk pepparkaka med glasyr
  • 200 gram smör
  • 4 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk pepparkakskryddor eller: 1 msk kanel, 1 msk ingefära och 1 msk nejlika (torkade och malda)
  • 2 tsk bikarbonat
  • Glasyr: 200 gram naturell färskost
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör

Så här lagar du Mjuk pepparkaka med glasyr:

Sätt ugnen på 175 grader.


Låt smöret bli rumsvarmt.
Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.


Vispa socker och smör med en elvisp i 2 minuter. Sätt åt sidan.


Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor
i en stor bunke.


Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget
under vispning.


Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen.
Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.


Klä en långpanna med bakplåtspapper.


Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.


Glasyr: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.


Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.


Rör eller vispa ihop till en jämn glasyr.


Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.


Bre ut glasyren i ett jämnt lager över pepparkan.


Skär upp pepparkakan i rutor. Förslag är att dela
i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.


Pepparkakscheesecake


Foto

Systrarna Eisenmans pepparkakscheesecake är godast om den
får stå i kylen över natten. Perfekt när man vill kunna förbereda!

Ingredienser:

Kakbotten
25 25 st pepparkakor
75 75 g smält smör

Fyllning
800 800 g philadelphiaost eller annan cream cheese
2.5 2.5 dl strösocker
2 2 msk vetemjöl
2 2 tsk vaniljsocker
0.5 0.5 tsk salt
1 1 tsk malen kanel
1 1 tsk malen ingefära
0.5 0.5 tsk malen kryddnejlika
4 4 st ägg
10 10 st pepparkakor, ca

Glasyr
100 100 g philadelphiaost eller annan cream cheese
1 1 dl florsocker

Dekoration
Några pepparkakor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.


2.
Kör ca 25 pepparkakor och smör i en matberedare.


3.
Tryck ut blandningen i botten på en bakform
med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.


4.
Rör ihop cream cheese och socker.


5.
Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor
och rör till en slät smet.


6.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.


7.
Häll hälften av smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter
eller tills kakan har stelnat något.


8.
Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten.


9.
Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen.


10.
Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med
en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.


11.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över kakan.
Dekorera med pepparkakor.