Kanelbullens dag, den 4 oktober!


Kanelbullar (40 st)


Ingredienser

850 g (ca 1,4 liter) vetemjöl
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst, gärna för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma


Fyllning

100 g smör eller margarin, rumsvarmt  
1 dl strösocker
2 msk kanel
Rör ihop ingredienserna i en skål.


Pensling

1 ägg
hackad mandel eller pärlsocker


Gör så här:

Smält matfett i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).
Smula ned jästen i en degskål på 3-4 liter.
Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig.
Häll mjölet direkt ur påsen i ett litermått, skaka inte måttet.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölet, men spar ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills degen blir smidig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen några sekunder med maskin eller knåda den lätt på ett mjölat bakbord.

Dela degen i 4 delar och kavla ut dem till avlånga kakor.
Gör fyllningen och bred ut den över delarna.
Rulla ihop varje kaka till en rulle och skär den i tio bitar.
Upprepa det med alla delar.

Lägg bitarna med snittytan uppåt i pappersformar eller på smord plåt.
Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen, 5-10 minuter.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.