Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning!


Bild

16-18 bitar

Ugnstemperatur 175º

tillagningstid 1 timma + tid i kylskåp


Ingredienser

Tårtbotten:

finns som ekologisk vara225 g smör
finns som ekologisk vara3 ägg
finns som ekologisk vara4 ½ dl socker
 2 tsk vaniljsocker
finns som ekologisk vara5 msk kakao
finns som ekologisk vara3 ½ dl vetemjöl
 2 tsk bakpulver
 2 dl kallt vatten


Fyllning:

finns som ekologisk vara1 ½ dl vispgrädde
finns som ekologisk vara1 tsk florsocker
finns som ekologisk vara200 g färskost
finns som ekologisk vara250 g färska björnbär, eller andra bär


Citronkräm:

finns som ekologisk vara4 äggulor
finns som ekologisk vara3 dl socker
finns som ekologisk vara3 citroner, pressad saft, rivet skal från 1 citron


Dekoration:

finns som ekologisk vara2 dl vispgrädde
finns som ekologisk vara250 g färska björnbär, eller andra bär
finns som ekologisk vara1 kvist citronmeliss
finns som ekologisk vara1 tsk florsocker


= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


Tillagning


Dag 1: Smörj och mjöla en form, gärna med löstagbar kant, cirka 24 centimeter
i diameter. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner vaniljsocker och kakao i äggsmeten. Vänd ner mjölet som blandats med
bakpulvret. Blanda ner det smälta smöret i vattnet, tillsätt det till resten av smeten
och rör till en jämn, ganska lös smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen,
cirka 50 minuter. Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i tre bottnar.


Dag 2:

Vispa grädde och florsocker till fyllningen rätt hårt. Rör färskosten mjuk och blanda ner
i grädden. Rensa och dela björnbären till fyllningen, rör ner dem i färskost- och
gräddblandningen. Blanda så att bären bara blir lite lätt mosade.


Citronkräm:

Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Värm smeten långsamt på svag värme under
omrörning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen från värmen, fortsätt vispa till en fast
och krämig konsistens. Låt svalna helt.


Lägg ihop tårtan:

Bred bärkrämen över en tårtbotten. Lägg på den andra och bred citronkräm över.
Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den kallt.
Den blir godast om den får dra en halvtimma i kylskåp.
Ta fram tårtan strax innan den ska serveras. Bred vispad grädde överst och på sidorna.
Dekorera med björnbär, citronmeliss och pudra över florsocker.


Michael Jackson and Britney Spears Alive