Upplandskubb


FOTO: Agneta Thorsèn

Upplandskubben är ett bröd från 1920-talet som kokades på spisen
- praktiskt när inte alla hushåll hade egen ugn. Brödet blir saftigt och hållbart.
Då använde man den så vanliga raka mjölkkannan med lock, som rymde ca 3 liter.
Först jäste brödet i kannan minst 2timmar. Mjölkkannan placerades sedan i en ännu större gryta, också den med lock. Brödet kokades sedan i vattenbad under 3-4timmar. Ett modernare sätt är att lägga brödet i en gryta med lock (minst 2 liter, ca 20 cm i diameter och inga bakelithandtag), ställa grytan i ugnen och grädda i 200° 50-60 min.


Ingredienser till 1 kubb:
3 dl vatten
50 gram jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
5 dl vetemjöl

Till formen:
1 msk smör
2 msk fint rågmjöl

Gör så här:

1. Värm vattnet till 37°, häll över jästen och rör om. Använd gärna en assistent.
Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen).
Arbeta degen smidig.

2. Smörj och mjöla en rak gryta (minst 2 liter). Smörj även locket.
Forma degen till en bulle som passar formen. Lägg ner den med den jämnaste sidan ner.
Låt jäsa under lock 30-45 min. Sätt ugnen på 200°.

3. Sätt på locket och ställ grytan på galler i nedre delen av ugnen. Grädda 50-60 min.


Valentinbakelse!


FOTO: Åsa Dahlgren

Hemligheten med att lyckas med bakelserna är rumstempererade ingredienser.
Då blir degen lätt att få ihop och fyllningen blir slät och skär sig inte.
Skär ut egna hjärtan i röd marsipan eller köp rosa och lila dekorationshjärtan från Dr. Oetker, de brukar stå bland strössel och bakprodukter.
Det blir många bakelser, men så spirar också kärleken med frysen full av bakelser.
Frys inte kakorna med glasyren utan lägg på den strax före servering.

Ingredienser (25 port)

100 g smör

3 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

1 st äggula

0,5 tsk vaniljsocker


1 st fyllning:

250 gram mandelmassa

125 gram smör

3 st ägg + 1 äggvita

1 msk jordgubbssaft, koncentrerad


Glasyr:

0,5 dl jordgubbssylt

2,25 dl florsocker

1,5 msk vatten

25 st sockerhjärtan


Gör så här:

1. Formar: Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Ju mindre degen knådas,
desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen med fingrarna till ett 5 mm tjockt skal
i smorda mazarinformar, ca 6 cm i diameter. Ställ ut formarna på två plåtar.

2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner smör och rör för hand
eller med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och äggvitan.
Vispa till en slät smet. Häll ner jordgubbssaften på slutet.

3. Fyll formarna 1 cm från kanten och grädda dem mitt i ugnen ca 20 min.
Det är enklast om kakorna får svalna innan de tas ur formarna.

4. Glasyr: Lägg en liten klick sylt ovanpå varje kaka och stryk ut.
Sikta florsockret direkt ner i kastrullen.
Blanda med vatten och värm till lite mer än fingervarmt, ca 40°.
Stryk glasyren på bakelserna.
Stelnar glasyren så värm den lite mer och tillsätt mer vatten.

5. Garnera varje bakelse med ett hjärta.