Saffranskaka!


FOTO: Kent Jardhammar

Ingredienser (12 bitar)
200 gsmör, eller margarin
1 paketsaffran, (á 0,5 g)
1 stsockerbit, eventuellt
2 stägg
3 dlströsocker
2,5 dlmjölk
4 dlvetemjöl
2 tskbakpulver
1 nypaflorsocker, ev vid servering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Smält matfettet, låt svalna.

4. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.

5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.

6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.


Ju(v)liga saffransrutor


Bild lånad från

Ingredienser (ca 30 bitar)
1 gram saffran
3 dl gräddfil (eller filmjölk)
1,5 dl vatten
1 ägg

7 dl vetemjöl
1 dl strösocker
5 tsk bakpulver.. (Hm.. kan det verkligen stämma? Låter mkt)
135 gram (fast) margarin
2 dl russin

(50 gram sötmandel
och 1 msk pärlsocker)

Ströbröd till form

TILLAGNING

1.) Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och bröa en ugnspanna.
Skålla (koka någon minut) mandeln.
Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna.
Hacka och blanda med pärlsocker.


2.) Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.


3.) Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver.
Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg.
Blanda ner russin.


4.) Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll över i långpannan.
Strö över mandelsockret.
Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann.
Ta ut och låt svalna något.
Skär i rutor ca 5x6 cm.


Morotskaka med ostglasyr


FOTO: Ulf Svensson

Både det siktade dinkelmjölet och morötter bidrar till saftigheten i kakan.
Mellan och ovanpå breds en frisk färskostfyllning smaksatt med kanel och vanilj.

Ingredienser (12 bitar)

Kaka:

0,5 dlhasselnötter
2 stmorötter
2,25 dlråsocker
200 gsmör, rumstempererat
3 stägg
0,5 stapelsin, saft och rivet skal
1 dlfilmjölk
3,75 dldinkelsikt
2 tskbakpulver
1 tskkanel
0,5 tskvaniljsocker
1 tskkakao
1 msksmör och ströbröd, till formen

Glasyr:

200 gphiladelphiaost
2 dlcrème fraiche
0,5 tskkanel
1 krmvaniljsocker
1,25 dlflorsocker

Garnering:

grovt riven morot eller morotsstavar, fint hackade hasselnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm.
Mal hasselnötterna. Skala och riv morötterna fint. Rör socker och smör luftigt.
Rör i äggen ett i taget under vispning.

2. Blanda i apelsinskal, saft, morot, hasselnötter och filmjölk.

3. Blanda dinkelmjölet med bakpulver, kanel, vaniljsocker och kakao och vänd ner det.

4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min.
Låt kakan svalna en stund innan den lossas försiktigt och tas ur formen. Låt kallna.

5.Glasyr: Rör ihop ost och creme fraiche och vänd ner kryddor och florsocker.
Dela kakan på mitten. Bred ostglasyren emellan och på kakan.
Garnera med morot och fint hackade hasselnötter.


Italiensk köttfärssås


FOTO: Ulf Svensson

"Mitt bästa recept är en köttfärssås som följt familjen i 30 år, skriver Ann-Marie.
Upphovsmannen till receptet lär vara en invandrad italienare. Nu är det Ann-Maries barnbarn som frågar efter mormors goda köttfärssås. Blir det fler än beräknat vid
bordet river Anne-Marie bara i någon extra potatis och kryddar lite extra".

Ingredienser (4 portioner)
500 gköttfärs
1 msksmör
2 stgula lökar, eller 1 stor purjolök
2 stpotatisar, råa
4 msktomatpuré
4 dlvatten
1 stköttbuljongtärning
1 krmvitpeppar
2 krmcayennepeppar
1 tsksalt
0,75 dlost, riven
1 dlvispgrädde

Tillbehör:

kokt pasta, strimlad bladpersilja och riven parmesanost

Gör så här:

1. Stek köttfärs i smör i en stor stekpanna eller i omgångar.
Hacka lök och fräs den med mot slutet.

2. Skala och riv potatis fint blanda det i köttfärsen tillsammans med tomatpuré,
vatten, buljongtärning, vitpeppar, cayennepeppar och salt. Låt såsen koka ca 15 min.
Rör i ost och grädde och värm såsen.

3. Blanda såsen med kokt bandpasta tillsammans med lite finstrimlad bladpersilja
och riven parmesanost eller servera köttfärssås och tillbehör separat.


"Fars dags" mage ;-)


KÄRLEK ;-)

.. Idag är det 100 månader sen som jag och min man förlovade oss! *ler*


Vit chokladfudge!


FOTO: Ulf Svensson

Ingredienser, 20 bitar:
0,75 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g choklad, vit, hackad
1,5 tsk vaniljsocker
1 st lime, rivet skal av

Mjuk och seg chokladfudge med limesmak. Det är viktigt att den vita chokladen
inte rörs ner förrän kolasmeten kokat färdigt annars kan den brännas.


Gör så här:

1. Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.

2. Låt koka utan lock till 116°.
Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad, vaniljsocker och limeskal.
Vispa tills smeten är krämig.

3. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper.
Låt svalna något. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
Förvara bitarna i plastlådor med lock i kylen.

Mums! ;-)


Magbild ;-)


vecka 26

Gratiskläder :-)

När du samlat ihop 400 poäng kan du få ditt första presentkort, på hela 150 kronor på H&M eller Gina Tricot! Är du tillräckligt flitig och har skaffat ihop 600 poäng kan du växla in poängen mot ett presentkort värt hela 250 kronor!

Registrera dig här ;-)


Instämmer

En av alla bloggarna jag läser varje dag är "Fotbollsfrun". Älskar den bloggen.
En av hennes senaste krönikor var klockren.
Handlar om barn som tillbringar all tid på dagis.

Själv så är jag ju hemma-mamma. Så här blir det inge dagis alls.

Läs, och tyck till!

Världens bästa Emla!


Bild lånad från egenvard.nu

Finns både som kräm och "plåster" (apoteket)

Det här är världens bästa "uppfinning" för oss nålrädda.
Jag hade aldrig klarat alla dessa "graviditetsstick" utan..
Tack till dig som skapade Emla!! :-)

Måste oxå ta med en annan sak jag såg på Apotekets hemsida:


"Silence snarkdämpande spray"

"Ett membransbindande skum med mintsmak som fäster till vävnaderna
i halsen och därmed dämpar de vibrationer som orsakar snarkljuden.

En sprayflaska räcker ca en månad"

..Undrar om det funkar?

Snöstjärnor


FOTO: Agneta Thorsèn

60 min + 10 min i ugn.
Mycket möra kakor som kräver att du är van att kavla.
(Vill du går det utmärkt att byta ut citronen mot ex. pressad apelsin eller konjak.)

Ingredienser (30 dubbla)
2 dlvetemjöl
1 dlpotatismjöl
0,5 dlflorsocker
1 mskvaniljsocker
125 gsmör

Fyllning:

50 gsmör, rumsvarmt
1 dlflorsocker
1 tskvaniljsocker
1 stäggula
1 mskcitron

Garnering:

florsocker

Gör så här:

1. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, florsocker, vaniljsocker och smör i en
matberedare och kör snabbt till en deg. Plasta degen och låt vila 30 min i kyl.
Gör under tiden fyllningen.

2. Fyllning: Rör smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt äggula och citron.
Rör krämen slät.

3. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i två delar. Degen är väldigt mör, så kavla en del
åt gången på mjölad arbetsbänk eller mellan mjölat bakplåtspapper till ca 4 mm tjocklek.

4. Doppa ett pepparkaksmått (i form av en stjärna) i vetemjöl innan du börjar stansa
så släpper degen formen mycket lättare.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

5. Låt kakorna kallna. Bred eller spritsa krämen på hälften av kakorna.
Lägg ihop dem två och två. Pudra över florsocker så att de blir snövita.


Nya kläder till sonen..


Bilder lånade från Lindex

Blev ett par röda velourbyxor och en brun/vit kaninbody :-)

Pumpa och morotskaka!


Foto: Arla

Baka en mjuk och saftig kaka med pumpa och morötter med len och god Kesella-kräm.

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 bit pumpa, ca 200 g
2 morötter, ca 200 g
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Kräm:
25 g smör
250 g Kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.
Skala och finriv pumpa och morötter. Rör ner det i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Smält smöret till krämen och låt det svalna.
Rör ner Kesella, florsocker och vaniljsocker och ställ krämen i kylen.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Bred krämen över kakan och låt kakan stå i kylen till serveringen.
(Garnera ev med strimlat apelsinskal).