Julstubbe med tryffel och vit chokladmousse


FOTO: Wolfgang Kleinschmidt

Vit chokladmousse och mörk tryffel gör årets jultårta oemotståndlig!
Glutenfri botten och inga inslag av mandel eller nötter gör att många kan njuta.
Baka i god tid före jul för den färdiga stubben går bra att frysa in.
I kylen klarar den en vecka.

Ingredienser 10 portioner

Botten:

2 stägg
0,75 dlströsocker
1 dlpotatismjöl
1 mskkakao
1 tskbakpulver

Mörk tryffel:

5 dlvispgrädde
250 gmörk choklad

Vit kallvispad chokladmousse

5 dlvispgrädde
250 gvit choklad

Garnering:

marsipan till blad och tomtar

Gör så här

1. Dag 1, mörk tryffel: Koka upp all grädden, häll den över den hackade
mörka chokladen i en skål. Rör om och blanda till en jämn smet.
Tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i rumstemperatur till nästa dag.
Vit mousse: Koka upp hälften av grädden, häll den över den hackade vita chokladen
i en skål och blanda till en slät smet. Rör ner resten av grädden, tryck plastfolie
tätt över chokladytan och ställ skålen i kylen till nästa dag.

2. Dag 2, botten: Sätt ugnen på 230° och vispa ägg och socker poröst.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner blandningen i äggvispet.
Blanda väl, men varsamt. Häll ut smeten mitt på ett bakplåtspapper i en långpanna,
ca 30x40 cm, och bred ut smeten jämnt med palett eller tårtspade.
Grädda bottnen ca 5 min - passa! Ta ut, stjälp upp på ett annat papper och låt kallna.

3. Bred ett tunt lager av en del av den mörka, mjuka tryffeln över bottnen.
(Känns den för hård kan den mjukas upp över ljummet vattenbad.)

4. Vispa den vita moussen till majonnäskonsistens - inte mer, hellre för lite än för mycket.
Bred den i ett lager över hela bottnen om du vill göra en kort och knubbig stubbe som på bilden. Lägg annars den vita moussen som en tjock sträng på längden om du vill ha en lång och smalare tårta som kan delas i två.

5. Rulla ihop från valfritt håll med hjälp av papperet och rulla sedan in tårtan
i papperet och lägg in den på skarven i frysen 15 minuter.

6. Bred resten av den mörka tryffeln över rullen, räffla den ev till "bark".
Om tryffelmassan verkar för lös kan man vispa några tag och få den fastare.
Packa stubben i folie och frys den eller täck snittytorna med plastfolie
och förvara den i kylen upp till en vecka. Garnera ev med marsipanblad och tomte,
sikta över florsocker eller kakao och bjud stubben rumstempererad.


Kommentarer




Kommentera inlägget här!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback