GOTT NYTT ÅR på er!

Hoppas ni får ett bra år 2009 :-)


GOD JUL!

Önskar er alla en GOD JUL & ett Gott Nytt År! :-)


Julstubbe med tryffel och vit chokladmousse


FOTO: Wolfgang Kleinschmidt

Vit chokladmousse och mörk tryffel gör årets jultårta oemotståndlig!
Glutenfri botten och inga inslag av mandel eller nötter gör att många kan njuta.
Baka i god tid före jul för den färdiga stubben går bra att frysa in.
I kylen klarar den en vecka.

Ingredienser 10 portioner

Botten:

2 stägg
0,75 dlströsocker
1 dlpotatismjöl
1 mskkakao
1 tskbakpulver

Mörk tryffel:

5 dlvispgrädde
250 gmörk choklad

Vit kallvispad chokladmousse

5 dlvispgrädde
250 gvit choklad

Garnering:

marsipan till blad och tomtar

Gör så här

1. Dag 1, mörk tryffel: Koka upp all grädden, häll den över den hackade
mörka chokladen i en skål. Rör om och blanda till en jämn smet.
Tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i rumstemperatur till nästa dag.
Vit mousse: Koka upp hälften av grädden, häll den över den hackade vita chokladen
i en skål och blanda till en slät smet. Rör ner resten av grädden, tryck plastfolie
tätt över chokladytan och ställ skålen i kylen till nästa dag.

2. Dag 2, botten: Sätt ugnen på 230° och vispa ägg och socker poröst.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner blandningen i äggvispet.
Blanda väl, men varsamt. Häll ut smeten mitt på ett bakplåtspapper i en långpanna,
ca 30x40 cm, och bred ut smeten jämnt med palett eller tårtspade.
Grädda bottnen ca 5 min - passa! Ta ut, stjälp upp på ett annat papper och låt kallna.

3. Bred ett tunt lager av en del av den mörka, mjuka tryffeln över bottnen.
(Känns den för hård kan den mjukas upp över ljummet vattenbad.)

4. Vispa den vita moussen till majonnäskonsistens - inte mer, hellre för lite än för mycket.
Bred den i ett lager över hela bottnen om du vill göra en kort och knubbig stubbe som på bilden. Lägg annars den vita moussen som en tjock sträng på längden om du vill ha en lång och smalare tårta som kan delas i två.

5. Rulla ihop från valfritt håll med hjälp av papperet och rulla sedan in tårtan
i papperet och lägg in den på skarven i frysen 15 minuter.

6. Bred resten av den mörka tryffeln över rullen, räffla den ev till "bark".
Om tryffelmassan verkar för lös kan man vispa några tag och få den fastare.
Packa stubben i folie och frys den eller täck snittytorna med plastfolie
och förvara den i kylen upp till en vecka. Garnera ev med marsipanblad och tomte,
sikta över florsocker eller kakao och bjud stubben rumstempererad.


Små lingonbröd


Foto: ELLE

Cirka 40 stycken små

En minivariant av frallor, kul för barnen att göra.
Extra nyttiga med lingon i. Urgoda med färskost på.

· 50 g jäst

· 2 1/2 dl mjölk

· 1/2 dl matolja

· 1/4 tsk salt

· 1 1/2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)

· 5 dl rågmjöl

· 5 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen


Smula jästen i en bunke och vispa med kall mjölk och olja. Tillsätt salt och sylt.
Rör ned mjölsorterna. Mängden vetemjöl är ungefärlig, ta så mycket att degen blir smidig.
Låt jäsa till dubbel storlek, 1-2 timmar. Sätt ugnen på 225°.
Arbeta degen på nytt och dela i upp till 40 bitar som formas till små bröd.
Placera på bakpapper och låt jäsa 1 timme. Ugnsgrädda bröden i 10 minuter.

Magbild! :-)


2 dec 2008

Chokladfudge


Bild lånad

Tid ca: 30-60 min
Svårighetsgrad: Medium

Ingredienser
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g margarin
2 dl marshmallows, små
2 tsk pulverkaffe
200 g blockchoklad, mörk

Tillagning
Blanda socker, margarin, grädde
och marshmallows i en kastrull
eller stekpanna. Koka under
omrörning tills alla marshmallows
smält. Det tar cirka 10 minuter.
Blanda ner kaffepulvret och
blockchokladen som brutits i
mindre bitar. Låt chokladen smälta.
Slå smeten i en oljad liten långpanna cirka 35x23 cm.

Låt stelna i kylen över natten.
Skär fudgen i bitar, ca 70 st.